Chlebowe paluchy tikka masala z rodzynkami

niedziela, maja 21, 2017

Pięknie rumiane od kurkumy, lekko pikantne, chrupiące paluchy chlebowe, których smak przełamuje słodycz rodzynek doskonale dopełniających orientalnego smaku. Łatwe w przygotowaniu, doskonałe jako przekąska na domówkę albo dodatek do sałatki.



składniki:
340 g mąki chlebowej
7g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
25g cukru pudru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta pieprzu czarnego
3 łyżki nasion czarnego sezamu
2 łyżki oliwy 
200ml letniej wody
60g rodzynek sułtańskich
mąka kukurydziana do podsypania (niekoniecznie)

sposób przygotowania:
Suche składniki w tym przyprawy i łyżkę nasion sezamu (na tym etapie nie dodajemy rodzynek) umieścić w dużej misce lub dzierży miksera. Dodać oliwę i 2/3 wody. Wyrobić ręcznie (10minut) lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta (6 minut). Ciasto powinno być miękkie. Jeśli jest zbyt suche dodawać stopniowo dodawać pozostałą wodę. Nie jest to jednak konieczne, gdyż na wilgotność ciasta wpływ wiele czynników.

Przełożyć od lekko natłuszczonej miski i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-2 godziny lub do momentu aż ciasto podwoi objętość.

Gdy ciasto już wyrośnie przełóż je na oproszoną mąką kukurydzianą stolnicę lub dużą deskę. Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm (kształt nie ma znaczenia) posypać rodzynkami i złożyć na pół kilka razy rozprowadzając w ten sposób rodzynki w cieście. 

Następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 28x20cm. Posypać pozostałym sezamem. Nasiona można docisnąć rolując ciasto wałkiem. Prostokąt pociąć nożem lub kółkiem do pizzy na paski o szerokości 1cm. Każdy z nich skręcić kilka razy wokół własnej osi  uzyskując nieco bardziej rustykalny wygląd. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie rogrzać piekarnik do temperatury 200C. 

Piec 10-12 minut aż będą złocisto-brązowe i chrupkie. 

Przestudzić na kratce. Najlepsze tego samego dnia.

Przepis znaleziony w sieci. 

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze