Proste i smaczne, jak każde risotto w naszym domu. Dodatek pieczonej papryki sprawia, że skromne risotto staje się bardziej wyrafinowane.
Jednocześnie to kolejna sprawdzona propozycja z Veganomicon. Z każdym sprawdzonym i pysznym przepisem zaczynam coraz bardziej lubić tą książkę pomimo faktu, że praktycznie nie ma zdjęć potraw :-)
Polecam szczególnie osobom lubiącym cytrynową nutę w potrawach obiadowych.
Jednocześnie to kolejna sprawdzona propozycja z Veganomicon. Z każdym sprawdzonym i pysznym przepisem zaczynam coraz bardziej lubić tą książkę pomimo faktu, że praktycznie nie ma zdjęć potraw :-)
Polecam szczególnie osobom lubiącym cytrynową nutę w potrawach obiadowych.
Mięciutkie, słodkie i lekko ciągnące ciasteczka bogate w zdrowe minerały, które pokochają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Mega dawka energii bez dodatkowego tłuszczu! A do tego są bardzo szybkie w przygotowaniu. Mój rekord to 40 sztuk w 30 minut włącznie z pieczeniem.
Według mojego N. pomimo, że ciasteczka nie mają orzechów smakują troszeczkę orzechowo i nieco korzennie :-)
składniki:
6 łyżek niesłodzonego soku z jabłek
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki syropu klonowego (ewentualnie miodu)
1/2 lekko niedojrzałego banana, rozgnieciony
2 łyżki mleka 0%, ewentualnie 1.5%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki płatków owsianych, rozwałkowanych na drobniejsze
1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
kilka szczypt cynamonu
1/4 szklanki rodzynek, żurawiny lub innych bakalii
1 łyżka nasion lnu (opcjonalnie)
Ilość: 20 sztuk
Według mojego N. pomimo, że ciasteczka nie mają orzechów smakują troszeczkę orzechowo i nieco korzennie :-)
składniki:
6 łyżek niesłodzonego soku z jabłek
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki syropu klonowego (ewentualnie miodu)
1/2 lekko niedojrzałego banana, rozgnieciony
2 łyżki mleka 0%, ewentualnie 1.5%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki płatków owsianych, rozwałkowanych na drobniejsze
1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
kilka szczypt cynamonu
1/4 szklanki rodzynek, żurawiny lub innych bakalii
1 łyżka nasion lnu (opcjonalnie)
Ilość: 20 sztuk
Inspiracją do połączenia w zasadzie dwóch różnych dań były dwa przepisy na wegańskie lasagne z książki Happy Herbivore. Aby danie było bogate w warzywa postanowiłam poszukać nieco bardziej bogatego w składniki sosu marinara. Prawdopodobnie wiele osób mogłoby go skrytykować za wymyślność, ale właśnie ona bardzo mi się podoba i... smakuje.
składniki - sos marinara:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku, zgniecionych
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerowna papryka, pokrojona w kostkę
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
800ml pomidorów w puszce, razem w zalewą
180ml pasty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki świeżej bazylii
1 łyżki mieszanki przypraw włoskich
3 duże listki laurowe
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
składniki - sos marinara:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
6 ząbków czosnku, zgniecionych
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 duża czerowna papryka, pokrojona w kostkę
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
800ml pomidorów w puszce, razem w zalewą
180ml pasty pomidorowej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki świeżej bazylii
1 łyżki mieszanki przypraw włoskich
3 duże listki laurowe
3 duże łodygi selera naciowego, pokrojone w kosteczkę
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Świeże steki z tuńczyka to rzecz niezwykle rzadko spotykana na miejscowych stoiskach ze świeżymi rybami. Nie dziwię się temu, bo taki stek to nie lada tanie przedsięwzięcie. Kupując dwa steki Pani obsługująca stoisko ostrzegła mnie, że będą one kosztowały ponad 40zł. Niemniej czas od czasu można posmakować czegoś innego ;-)
Marynata z nutką Azji to zdecydowanie nasze klimaty, dlatego wybrałam ją do pierwszego w życiu przyrządzenia steków z tej ryby.
składniki:
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1/2 posiekanego świeżego oregano
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 steki z tuńczyka
Ilość porcji : 4
sposób przygotowania:
W dużym naczyniu wymieszać składniki marynaty. Włożyć steki z tuńczyka do marynaty. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową lub grill do wysokiej temperatury.
Marynata z nutką Azji to zdecydowanie nasze klimaty, dlatego wybrałam ją do pierwszego w życiu przyrządzenia steków z tej ryby.
składniki:
1/4 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1/2 posiekanego świeżego oregano
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 steki z tuńczyka
Ilość porcji : 4
sposób przygotowania:
W dużym naczyniu wymieszać składniki marynaty. Włożyć steki z tuńczyka do marynaty. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową lub grill do wysokiej temperatury.
Wyposażona w najnowsze zdobycze książkowe zaczęłam odkrywanie kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. To tam szukam inspiracji na nie wegetariańskie, ale beztłuszczowe lub nisko tłuszczowe dania. Jako pierwsze zamówiłam dwie pozycje najlepiej oceniane na Amazonie. Poniższy przepis pochodzi z Veganomicon - The Ultimate Vegan Book.
Na pierwszy ogień do wypróbowania poszły gofry. W naszej wersji to gofry bez orzechów, gdyż N. jako trzustkowiec nie może ich jeść ze względu na zawartość tłuszczu. Niemniej jednak przepis można modyfikować.
Z pewnością takie gofry posmakują dzieciom (przetestowane na naszej małej L.) i będzie zdrową propozycją na urozmaicenie śniadania albo deseru!
składniki:
1 3/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki octu jabłkowego
(lub zamiast 3 pierwszych składników 2 szklanki kefiru lub maślanki)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie banany
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka orzechów, drobno posiekanych
tłuszcz w spray'u Bake Easy
do podania z:
truskawkami, bananami i syropem klonowym
Na pierwszy ogień do wypróbowania poszły gofry. W naszej wersji to gofry bez orzechów, gdyż N. jako trzustkowiec nie może ich jeść ze względu na zawartość tłuszczu. Niemniej jednak przepis można modyfikować.
Z pewnością takie gofry posmakują dzieciom (przetestowane na naszej małej L.) i będzie zdrową propozycją na urozmaicenie śniadania albo deseru!
składniki:
1 3/4 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki octu jabłkowego
(lub zamiast 3 pierwszych składników 2 szklanki kefiru lub maślanki)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie banany
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka orzechów, drobno posiekanych
tłuszcz w spray'u Bake Easy
do podania z:
truskawkami, bananami i syropem klonowym
Kto jak kto, ale dziś 99% osób mówi o pogodzie, bo jak tu nie skomentować zimy na niespełna tydzień przed kalendarzowym początkiem wiosny. Stało się co stało, jedno jest pewne, że są grupy ludzi na tym świecie, którym dzisiejszy atak zimy maluje na buźkach wielki uśmiech :-) A mowa oczywiście o dzieciach!
Młoda w euforii. Od samego rana poszła rzucać się w śniegu. Co prawda wczoraj też to robiła tyle, że wczoraj jeszcze ją było widać. A dziś 40-50cm śniegu wokół całego domu.
Młoda w euforii. Od samego rana poszła rzucać się w śniegu. Co prawda wczoraj też to robiła tyle, że wczoraj jeszcze ją było widać. A dziś 40-50cm śniegu wokół całego domu.
Szukałam, szukałam... bo jak tu ukochanemu mężowi odmówić czegoś na co ma ochotę :-) Obskoczyliśmy jakoś smaki czekoladowe bez czekolady i tłuszczu, więc teraz przyszedł czas na zupełnie zakazane w diecie na trzustkę frytki. W nowej odsłonie bez tłuszczu mają mniej niż 1% tłuszczu o ile jakikolwiek mają.
składniki:
4-5 ziemniaków, średniej wielkości
1 białko
0.5 łyżeczki soli morskiej
przyprawy (wg uznania):
pieprz, świeży rozmaryn, chilli, kurkuma
sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. U nas były gabarytowo a'la z Mc Donald's, bo mój N. się uparł, że jak już będzie taki frytkowy eksperyment robił w domu i fryteczki wyjdą pyszne i mu nie zaszkodzą, to będzie chciał je zjeść z frytkową klasą, a każdy wie jak zgrabne są frytki z Mc'a :-)
składniki:
4-5 ziemniaków, średniej wielkości
1 białko
0.5 łyżeczki soli morskiej
przyprawy (wg uznania):
pieprz, świeży rozmaryn, chilli, kurkuma
sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. U nas były gabarytowo a'la z Mc Donald's, bo mój N. się uparł, że jak już będzie taki frytkowy eksperyment robił w domu i fryteczki wyjdą pyszne i mu nie zaszkodzą, to będzie chciał je zjeść z frytkową klasą, a każdy wie jak zgrabne są frytki z Mc'a :-)
Dla wegan (w wersji z wodą zamiast mleka) i nie tylko! Nie tylko, bo dla osób chorych takich jak mój N. to doskonały mały posiłek z odżywczym bananem w roli głównej! Nigdy wcześniej nie doceniałam tego owocu tak bardzo, jak teraz. Wszędzie, gdzie czytam o diecie na trzustkę wymieniane są banany jako źródło potasu. A do tego są smaczne no i można je łączyć z innymi owocami tworząc nowe kombinacje.
składniki:
1 banan
1 łyżka kakao
3 łyżeczki miodu
100ml mleka 1.5% lub wody (w wersji wegańskiej)
Ilość porcji : 1
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze.
składniki:
1 banan
1 łyżka kakao
3 łyżeczki miodu
100ml mleka 1.5% lub wody (w wersji wegańskiej)
Ilość porcji : 1
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze.
Nie za słodkie i niezbyt kaloryczne ciasto drożdżowe z klasycznym nadzieniem jagodowo-serowym. Dla mnie idealnie wyważone. Przepis pochodzi z książki Beth Hensperger po tytułem The Bread Bible. Idealne jako przekąska i weekendowa, domowa słodkość. Nie przypadkiem weekendowa, gdyż ciasto jest dość pracochłonne.
składniki:
Sponge
1 łyżka drożdży instant
1 łyżka cukru
1 1/2 szklanki letniego mleka
2 szklanki mąki
Ciasto
2 jaja
1 1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
2 1/2-3 szklanki mąki
1/2 szklanki masła
Nadzienie jagodowe
2 szklanki jagód
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki soku z cytryny
Do posmarowania ciasta
1 jajko
1 łyżka mleka
Nadzienie serowe
3/4 szklanki kremowego sera
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżki mikstury do posmarowania ciasta
Ilość porcji : duże 2 warkocze
składniki:
Sponge
1 łyżka drożdży instant
1 łyżka cukru
1 1/2 szklanki letniego mleka
2 szklanki mąki
Ciasto
2 jaja
1 1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
2 1/2-3 szklanki mąki
1/2 szklanki masła
Nadzienie jagodowe
2 szklanki jagód
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki soku z cytryny
Do posmarowania ciasta
1 jajko
1 łyżka mleka
Nadzienie serowe
3/4 szklanki kremowego sera
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżki mikstury do posmarowania ciasta
Ilość porcji : duże 2 warkocze
Klasyczna pychotka! Tak szybko zjedzona, że nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia. Może następnym razem :-)
składniki:
1,5 szklanki ryżu arborio
szczypta szafranu
20 dag dobrej, mocno wędzonej szynki
szklanka mrożonego groszku
średniej wielkości cebula
około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być tez z kostki
spora garść startego parmezanu
1 łyżka masła
łyżka oliwy
świeżo zmielony pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
Ilość porcji: 4-5
sposób przygotowania:
Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. Szynkę kroję w długi i cienkie paseczki.
składniki:
1,5 szklanki ryżu arborio
szczypta szafranu
20 dag dobrej, mocno wędzonej szynki
szklanka mrożonego groszku
średniej wielkości cebula
około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być tez z kostki
spora garść startego parmezanu
1 łyżka masła
łyżka oliwy
świeżo zmielony pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
Ilość porcji: 4-5
sposób przygotowania:
Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. Szynkę kroję w długi i cienkie paseczki.
Przepis ten uratował zeszłoroczną Wigilię, kiedy to moja teściowa zrobiła takie zamieszanie w organizacji tego co kto gotuje, że dzień przed stanęliśmy przed faktem całkowitego braku barszczu. Wówczas przypomniałam sobie o dwudniowym przepisie z jednego odcinka "Kuchenny rewolucji" i przystąpiłam do dzieła. Sam barszcz powtarzałam wiele razy, gdyż nie lubię gotować na bazie barszczu butelkowego.
Dokańczając wczorajszy barszczyk mała L. jak zwykle ciekawa tego, co mamusia gotuje przysunęła stołek do kuchni i rzekła: o barszcz! a co to za liść tam pływa? Odpowiedziałam, że to liść laurowy, a ona na to: tak, a z jakiego to kwiatka? :-)
składniki:
1 kg buraków
pół selera
cały por
2 duże lub 3 małe cebule
4 kwaśne, polskie, winne jabłka
5 łyżek octu
przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki będą niezbędne do zrobienia tradycyjnego zakwasu.
Dokańczając wczorajszy barszczyk mała L. jak zwykle ciekawa tego, co mamusia gotuje przysunęła stołek do kuchni i rzekła: o barszcz! a co to za liść tam pływa? Odpowiedziałam, że to liść laurowy, a ona na to: tak, a z jakiego to kwiatka? :-)
składniki:
1 kg buraków
pół selera
cały por
2 duże lub 3 małe cebule
4 kwaśne, polskie, winne jabłka
5 łyżek octu
przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki będą niezbędne do zrobienia tradycyjnego zakwasu.
Kolejna propozycja smoothie. Tym razem dużo lżejszy niż neapolitański, ale również nieco uboższy w witaminy i minerały. W tym znajdziecie głównie wapń i witaminę B12, choć nie zabraknie również potasu, magnezu i fosporu oraz witamin B2 oraz B6.
Jeśli lubicie bardziej słodkie wersje proponuję dosłodzić smoothie syropem klonowym.
składniki:
1 banan, zmrożony
1 szklanka mleka 2%
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki syropu klonowego, lub więc wg uznania
Ilość porcji : 2
Jeśli lubicie bardziej słodkie wersje proponuję dosłodzić smoothie syropem klonowym.
składniki:
1 banan, zmrożony
1 szklanka mleka 2%
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki syropu klonowego, lub więc wg uznania
Ilość porcji : 2
Po długiej przerwie, wielu przejściach, pierwszy raz w tym roku... Wróciłam do blogowania, trochę w innej odsłonie, bo już chyba na zawsze tej, która będzie pieczołowicie śledzić zawartość tłuszczu w naszych posiłkach z powodu nieszczęsnej mutacji genetycznej SPINK1, którą niedawno wykryto u mojego N. Dużo się zmieniło. Niemniej jednak będę się starać, aby nasze jedzenie pozostało tak samo smaczne jak dotychczas z tą różnicą, że będzie ono o dużo, dużo zdrowsze. W naszej codziennej diecie pojawiają się produkty nisko tłuszczowej stąd też niektóre dodatki oliwy z oliwek pomijam w przepisie, a w poniższym wybrałam fetę o najniższej dostępnej zawartości tłuszczu (żadną tam light czy 0% tylko 12%).
Szczerze to pierwszy przepis na kuskus, który posmakował mojemu N. Dotychczasowe próbki kończyły się fiaskiem i nigdy nie zostały powtórzone. Tym razem pojawiła się prośba o dorobienie kolejnej porcji :-) Mniam!
składniki:
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus
1 szklanka pomidorków cherry
5 łyżek pokrojonych oliwek (opcjonalnie)
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
115g sera feta, pokruszonego
dressing, przepis poniżej
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
pieprz
Ilość porcji : 4
Szczerze to pierwszy przepis na kuskus, który posmakował mojemu N. Dotychczasowe próbki kończyły się fiaskiem i nigdy nie zostały powtórzone. Tym razem pojawiła się prośba o dorobienie kolejnej porcji :-) Mniam!
składniki:
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus
1 szklanka pomidorków cherry
5 łyżek pokrojonych oliwek (opcjonalnie)
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
115g sera feta, pokruszonego
dressing, przepis poniżej
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
pieprz
Ilość porcji : 4
Zdrowa przekąska. Trochę przywodząca na myśl czekoladę. Dla tych, którzy nie mogą jej jeść tak jak mój N. to prawdziwy rarytas, a do tego nietłusty koktajl witamin i minerałów.
składniki:
2 banany
1 szklanka truskawek
1/2 szklanki mleka 2%
1 łyżka niesłodzonego kakao
2 łyżki fruktozy
Ilość porcji : 2
składniki:
2 banany
1 szklanka truskawek
1/2 szklanki mleka 2%
1 łyżka niesłodzonego kakao
2 łyżki fruktozy
Ilość porcji : 2