Limpa i nowa lektura

piątek, marca 05, 2010

Parę dni temu otrzymałam nową książkę "Artisan Bread in Five Minutes a Day" autorstwa Jeff Hertzberg i Zoë François, która miała zburzyć moje dotychczasowe poglądy na temat pieczenia chleba. Autorzy obiecują, że czas jaki poświęcimy na przygotowanie chleba to tylko 5 minut dziennie, a z jednej wystarczająco dużej porcji możemy wypiekać kolejne bochenki nawet przez tydzień. Poza tym zapominamy o wyrabianiu ciasta i formowaniu bochenków. Ciekawe, czyż nie? Nie czekając postanowiłam wypróbować jeden z ciekawszych przepisów.

Limpa to słowo pochodzące z języka szwedzkiego oznaczające w wolnym tłumaczeniu bochenek. To tradycyjny chlebek z mąki żytniej z dodatkiem anyżu, melasy oraz skórki pomarańczy. W tej wersji nieco inny.

ABI5M-limpa-w-5-minut

Limpa

składniki:
3 kubki letniej wody
1 1/2 łyżki drożdży instant (2 opakowania)
2 1/2 łyżki soli
1/2 szklanki miodu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren anyżu
1 łyżeczki mielonego kardamonu
1 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
1 kubek mąki żytniej
5 1/2 kubków zwykłej mąki pszennej
mąka kukurydziana do podsypania

Do dekoracji każdego bochenka (opcjonalnie):
1/4 łyżeczki mielonego anyż, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 1/2 łyżeczki cukru

sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać drożdże, sól, miód, przyprawy, skórkę pomarańczy z wodą.

Dodać suche składniki. Wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem tylko do momentu, gdy mąka "wchłonie się" w mokre składniki. Inaczej mówiąc tylko do momentu połączenia składników, gdy nie będzie już suchych grudek mąki.

Przykryć (nie za szczelnie) i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny (u mnie to trwało zdecydowanie dłużej), aż ciasto urośnie i zapadnie po środku lub gdy wierzch ciasta spłaszczy się.

Ciasto może być użyte bezpośrednio po wyrośnięciu lub włożone do lodówki i użyte w ciągu następnych 7 dni.

W dniu wypieku: oprószyć ciasto mąką. Podzielić na kawałki, dodatkowo oprószyć je mąką i szybko uformować bochenki poprzez naciąganie ciasta z czterech stron od spodu do góry i sklejaniu ich na górze. Położyć złączeniem do dołu na oprószonej mąką kukurydzianej deseczce, za pomocą której wsuniemy bochenek do piekarnika. Odstawić bez przykrycia do wyrośnięcia na 40 minut.

20 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik z kamieniem do 190 stopni Celsjusza. Na najniższym poziomie umieszczamy blachę, na której przed samym włożenie wkładamy naczynie żaroodporne z 1 szklanką ciepłej wody.

Nacinamy chleb, posypujemy opcjonalnie przyprawami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.

dodatkowe informacje:
W tym chlebku skórka nie jest chrupka ze względu na dodatek miodu.

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze