Chleb owsiany

piątek, stycznia 09, 2015

Ostatniej dni noworocznego lenistwa spędziłam na pieczeniu domowych chlebów, za którymi na co dzień tak bardzo tęsknię. W szczególności za tymi na własnym zakwasie. Tym razem do wypróbowania poszedł Oat Flour Bread - chrupiący, rumiany bochenek prosto z foremki czyli kolejny pewniak z książki Artisan Bread in 5 Minutes a Day

Jeśli nie macie jak przemycić dobrodziejstwa płatków owsianych do diety waszych dzieci, to ten chlebek będzie na to doskonałym sposobem. 


W przepisie zamiast gotowej mąki owsianej użyłam zmiksowanych bardzo drobno płatków owsianych. Dzięki nim po upieczeniu w teksturze chleba pojawiły się malusieńkie otręby, a same płatki nie były wyczuwalne.

Zasady jak zwykle proste, czyli mieszamy do połączenia, praktycznie nie wyrabiamy i pieczemy z dnia na dzień lub trzymamy porcje w lodówce do późniejszego wykorzystania. Schłodzenie pomaga wzbogacić smak. Zaś dobre wysmarowanie formy neutralnym olejek gwarantuje rumianą skórkę także na bokach, które piekły się wewnątrz formy.

porcja na 2 małe bochenki

składniki:
3 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
1 1/2 łyżki suszonych drożdży instant
1 1/2 łyżki soli gruboziarnistej
1 szklanka mąki owsianej (lub bardzo drobno zmiksowanych płatków owsianych)
5 1/2 szklanki mąki pszennej
neutralny olej w sprayu do nasmarowania formy

sposób przygotowania:
Przygotowanie i przechowywanie ciasta. Wymieszać drożdże, wodę i sól w dzierży miksera lub dużej misce.

Dodać obydwa rodzaje mąki, a następnie wymieszać za pomocą miksera i haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Jeśli używamy łyżki, a w misie zostały jeszcze niepołączone suche składniki należy wgnieść je w ciasto do połączenia ręcznie.

Kiedy mokre składniki dokładnie wchłoną suche gotowe ciasto przykrywamy niezbyt szczelnie i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny lub do momentu, gdy ciasto wyrośnie a jego wierzch spłaszczy się lub delikatnie zapadnie.

Po wyrośnięciu możemy przystąpić od razu to wypieku chleba lub włożyć ciasto do lodówki na noc, aby dojrzało i było wygodniejsze do dalszej obróbki, po czym wykorzystać je następnego dnia lub zużyć w ciągu 10 dni.

W dniu pieczenia. Delikatnie spryskać olejem formę, w której będzie pieczony chleb. Lekko oprószyć ciasto mąką i podzielić na dwie części. Jedną z nich zostawić w lodówce do następnego pieczenia, a drugą przełożyć na blat roboczy. Uformować w podłóżny bochenek. Przełożyć do przygotowanej formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 1h 40 minut (lub na 40 minut jeśli używamy ciasta nie schłodzonego).

Dwadzieścia minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kamień do pieczenia pizzy nie będzie przy tym chlebku konieczny, więc jeśli rozgrzewamy piekarnik bez niego możemy to zrobić 5 minut później. Poniżej kratki na której będziemy piec chleb w formie położyć pustą blaszkę lub naczynie żaroodporne.

Po wyznaczonym czasie drugiego wyrastania chleb w formie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Do naczynia poniżej wlewamy 1 szklankę gorącej wody, po czym szybko zamykamy piekarnik.

Pieczemy 45 minut lub do momentu aż bochenek będzie złocistobrązowy, a postukany od spodu będzie wydawał pusty odgłos. Pod koniec pieczenia można bochenek wyjąć z formy i dopiec bez niej na kamieniu lub blasze.



Wystudzić całkowicie na kratce przez przystąpieniem do krojenia.

Chlebek ma piękny, regularny miąższ, lekko owsiany smak i tę wspaniałą chrupką skórkę.

Smacznego!

  • Share:

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda cudnie :) Ja już tak dawno nie piekłam swojego chleba, że chyba czas najwyższy :) A ten przepis wydaje się być bardzo prosty.

    OdpowiedzUsuń
  2. To może być bardzo ciekawy pomysł, niestety na razie w sklepie nie znalazłam bezglutenowego owsa.

    OdpowiedzUsuń